Binanızın Depreme Dayanıklılığını Kontrol Ettirdiniz mi?
RİSKLİ YAPI TESPİTİ
BİNA RİSK TESPİTİ; Bina ilgilisinin firmamıza müracaatından sonra 6306 sayılı kanunda belirtilen hususlar çerçevesinde bina için oluşturulan RİSKİ YAPI TESPİT Rapurunun Belediyelere sunulup onaylanmasını kapsar.
RİSKLİ YAPI TESPİTİ süreci ilgilisinin gerekli evraklarla firmamıza başvurusu ile başlar.Başvurudan sonra Riskli Yapı tahkikine esas olacak BETON,DEMİR ve Binanın Statik rölevesinin belirlenmesi için Bakanlık’tan yetkili Yapı Labarotuvarı Bina’da 5306 sayılı yasa çerçevesinde incelemelerini yapar.Bu inceleme ve alınan numuneler çerçevesinde oluşan Beton ve Demir değerleri ile yapılan STATİK HESAPLAMA ile Binanın Riskli olup olmadığı belirlenir.
Deprem Performans Analizi nasıl yapılır?
Binaların Deprem Riski Altında olup olmadığının belirlendiği bu metot ile, olası bir depremde, binada oluşabilecek hasarlar 3 kategori olarak yaklaşık tespit edilir.Deprem Performans Analizi için ilgili yönetmelikte (TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ) belirtilen çevrede işlemler yapılır.
-Zeminde yapılan sismik analiz ile zemin konusunda yaklaşık bir bilgi edinilir(kapsamlı bilgi için zemin sondajı gerekir)
-Binadan yönetmelik çeçevesinde örnekler alınıp, ölçümler yapılıp, Binanın BETON dayanımları, Demir sayıları ve korozyon durumu belirlenir.
-Bina projesine uygun yapılmışsa ve projesi mevcutsa bu projeyle, aksi durumda binanın yerinde rölövesi alınarak, Bilgisayar ortamına taşınır.
-Bina Deprem Performans Değerleri gerekli düzeltmeler ve yorumlama ile Yapı Performans Analiz raporu çıkarılır.
Oluşturulan DEPREM ANALİZİ raporunda, Deprem sonrası Bina yaklaşık durumu hakkında rapor çıkarılır.Performans raporuna göre binanın durumu belirlenir.Belirlenecek 3 durum sağlamlıktan çürüklüğe göre şöyle sıralanır.
1 – Sınırlı Hasar Performans Düzeyi
2 – Kontrollü Hasar Performans Düzeyi
3 – Göçme Öncesi Hasar Performans Düzeyi
Sonuçların İrdelenmesi:
- Yapı Konutlar için,en az Kontrollü Hasar Performans Düzeyinde olmalıdır.
- Okul, hastane ve bina önem katsayısı 1.0 olan yapılar Sınırlı Hasar Performans Sevieyesinde olmalıdır.
- Mevcut yapıda Göçme Öncesi Hasar Performans Düzeyi bir sonuç çıkarsa, bu yapı yıkılmalı veya mutlaka güçlendirilmelidir. Deprem yönetmeliğine göre de bu binada oturulmamalıdır.
Özellikle 2000 öncesi yapılan binalar o günün yönetmeliklerine göre projelendirilmesi,o günün şartlarıyla denetimden uzak yapılması,hazır beton-nervürlü demir kullanılmaması,zemin etüdü şartı olmaması,v.g. nedenlerle büyük bir ihtimalle RİSKLİ YAPI statüsündedirler.
RİSKLİ YAPI Depreme Dayanıklı Yapı haline ancak, Güçlendirme veya YENİLEME ile gelir.Güçlendirme Riskli Yapının Depreme Dayanıklı Yapı hale getirilmesi için bir çözüm yolu olsa da güçlendirilmiş hiçbir bina YENİLEME yapılmış bir binanın SAĞLAMLIĞINI ve KONFORUNU SAĞLAYAMAZ.Bu nedenle ZORLAYICI NEDEN olmadıkça Riskli Yapının çözümü YENİLEME ile olmalıdır.
AVANTAJLARI
–Yeni yönetmelik ve teknoloji ile yapıldığından en SAĞLAM ve KONFORLU bina YENİLEME ile sağlanır
– İsteğe göre dairelerin yeniden planlama imkanı vardır
–Yenilemede birçok Devlet Desteğinden yararlanılabilinir (YARISI BİZDEN kampanyası,İBB Kentsel Dönüşüm Mali Desteği,Kira Yardımı,Harç Muafiyeti,KDV muafiyeti,v.g.)
DEZAVANTAJLARI
–Binanın yeniden yapılması YÜKSEK MALİYET getirir
–Bazı durumlarda Güncel İmarın mevcut binaya göre eksik veya hiç olmamasından dolayı daire sayısı ve m2’lerde kayıplar yaşanması
–Yapılacak yeni binada ŞEREFİYE ANLAŞMAZLIĞI nedeniyle uzlaşma zorlukları
FLORA İNŞAAT Riskli Yapı Tespitinden dairenizin anahtar teslimine kadar tüm KENTSEL DÖNÜŞÜM ve YARISI BİZDEN kampanyası hizmetleri vermektedir
GÜÇLENDİRME PROJESİ
Genel tanımıyla GÜÇLENDİRME;Mevcut taşıyıcı elemanları olarak,olası bir afette(sel,DEPREM,v.b.) yıkılma veya hasar görme riski taşıyan RİSKLİ YAPILARIN,teknik şartlara uyularak yapılan projesine göre müdahelelerle RİSKSİZ YAPI haline getirilmesine denir.
Teknik tanımıyla GÜÇLENDİRME;Bir yapının taşıma gücünü, rijitliğini, sünekliğini veya stabilitesini önceki durumunun üzerine çıkarmak amacıyla yapılan değişikliktir.
GÜÇLENDİRME,Deprem karşısında dayanıksız RİSKLİ YAPI durumunda olan binaların sağlamlaştırılması için önemli bir alternatiftir.Fakat bilinmesi gerekir ki,GÜÇLENDİRME alternatifi her zaman geçerli değildir.İmkanlar müsait ise RİSKLİ YAPILAR’ın yeniden yapılarak tedbir alınması,çok daha doğru ve güvenli yoldur.GÜÇLENDİRME alternatifi;fazla eski olmayan,az riskli ve Güçlendirme maliyeti düşük(Yeniden yapılması durumundaki maliyetin %50 sini geçmeyen)veya yeni yapılması durumunda fazla hak kaybı olan binalar için uygulanmalıdır.BİLİNMELİDİR Kİ,ne şekilde yapılırsa yapılsın,GÜÇLENDİRME YAPILAN BİNANIN SAĞLAMLIĞI;YENİ YAPILAN BİNANIN SAĞLAMLIĞI ve KONFORUNA ULAŞAMAZ!
GÜÇLENDİRME PROJESİ;Öncelikli olarak Binanın Risk durumu gözönüne alınarak yapılır.Kullanıldığı malzeme olarak,çeşitli GÜÇLENDİRME çeşidi olsada genel olarak GÜÇLENDİRME 3 şekilde yapılır.
Betonarme güçlendirme
GÜÇLENDİRME UYGULAMA
GÜÇLENDİRME PROJESİ; Öncelikli olarak Binanın Risk durumu gözönüne alınarak yapılır.Kullanıldığı malzeme olarak, çeşitli GÜÇLENDİRME çeşidi olsada genel olarak GÜÇLENDİRME 3 şekilde yapılır.
Betonarme güçlendirme
Çelik Konstrüksiyon ile Güçlendirme
FRP (Karbon Lifi Polimer) Malzemelerle Güçlendirme
BETONARME GÜÇLENDİRME
Betonarme Güçlendirme , EN ETKİLİ ve en yaygın kullanılan Güçlendirmedir.Bu güçlendirmede genel olarak temelden ilave edilen yeni deprem perdeleri ve projesinde taşıyıcı sistemlerinin (Temel, Kolon, Perde, Kiriş) betonarme olarak sarılarak (MANTOLAMA) Güçlendirme.Bu Güçlendirmede fazla kırma işlemi olması, konut binalarında Mimariyi epey zorlaması, binaya ilave yük getirmesi olumsuz yönleridir.Yüksek binalar için en güvenilir ve uygun güçlendirme metodudur.
Çelik Konstrüksiyon ile Güçlendirme
Temel güçlendirmesinde kullanılamayan, kolon, perde ve kiriş güçlendirmesinde kullanılan bir metotdur.Genellikle Eski Eser , yıkıldığında yeniden yapılma durumu olmayan veya eksik yapılması söz konusu olan değerli binalar için kullanılır.Kırıp dökmesi daha az olan, kısa sürede yapılabilen bir güçlendirmedir.Betonarme güçlendirmeye göre daha pahalıya malolur.Kolonun eksenel kapasitesini artırmada etkili olan bu teknik, eğilme bakımından elverişli değildir.Alt ve üst katlar ile sürekliliğin sağlanması çok zordur.Yüksek katlı binalar için önerilmez.
KARBON LİFLİ POLİMER (FRP) İLE GÜÇLENDİRME
Karbon Lifli Polimerler (FRP) çelikten 40-50 kat daha hafif,ama 7-8 kat daha sağlam bir malzeme olarak son yıllarda Güçlendirmede yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır.Taşıma kapasitesi çok düşük olmayan betonarme yapılar,özellikle yığma binalarda kullanılır.Bu teknolojinin güçlendirmede en önemli özelliği insanların evlerini boşaltmalarına gerek kalmadan güvenli, kolay ve hızlı olarak güçlendirme uygulamalarının gerçekleştirilmesidir.Çok hafif olması dolayısıyla binaya ilave yük oluşturmaz,taşıyıcı kesitlerinde ilave artış getirmez,temiz çalışma sağlayan bir uygulamadır.Sistemin eğilme, kesme, eksenel yük taşıma ve sünekliğini artırır.Fakat beton sınıfı C12’den küçük olan binalar,uzun kenar,kısa kenar oranı 2’den büyük olan kolonları olan binalar,perdeli binalar,düşey yüklere karşı yetersiz taşıyıcıları olan binalarda kullanılamadığından uygulama yapılabilecek binalar kısıtlıdır.Yine de şartları sağlayan binalar için çok uygun bir metotdur.
RİSKLİ YAPI TESPİTİ İÇİN ARAYIN
Binanız özellikle 2000 yılı öncesi yapılmışsa,RİSKLİ YAPI TESPİTİ’ni hemen yaptırın.Riskli Yapı Tespiti ve Süreci,Deprem Kontrolu,Bina Güçlendirme ile bilgi için bizi arayabilirsiniz.